Anca Ciobanu

„Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta.”

Pentru a face cele mai mărețe realizări este nevoie de oameni devotați care să-și poată demonstra că orice vis poate deveni realitatea de care cei din jur se vor putea bucura. Acestea sunt lucrurile pe care Anca Ciobanu mi le-a inspirat în interviu.

de Iasmina Miruna Petcu

1 Care este materia ta preferată și cum a influențat ceea ce ai ales să faci în viitor?

Dragostea mea pentru matematică a început încă din clasele primare, când participam la concursul Cangurul, și a continuat în anii următori prin prezențe consecutive la Olimpiada Națională de Matematică. Așadar, am ales să studiez Mathematics & Computer Science la Imperial College London. Apoi, mi-am dorit ca numerele cu care lucrez să aibă o însemnătate practică, așa că am urmat un master în Finance & Accounting. Matematica pentru mine înseamnă gândire logică și astfel deschide nenumărate uși.

2 Ce părere ai despre voluntariatul făcut în timpul liceului? Îl consideri benefic?

Cred că munca de voluntariat este un mod important de a investi în noi, în timp ce ajutăm oameni aflați la nevoie. Pe lângă satisfacția de a face fapte bune, voluntariatul prezintă numeroase avantaje. Pentru mine, a cântărit enorm în primirea ofertelor de la facultățile la care am aplicat; în străinătate, această activitate este o normalitate, o necesitate. Te învață să lucrezi în echipă, să comunici eficient, să te adaptezi la diferite categorii de vârstă și experiență.

3 Ce crezi că ar trebui să împrumute sistemul de învățământ românesc din sistemele de afară?

Consider că ar trebui să se pună mai mult accent pe analiză și pe dezvoltarea gândirii critice și mai puțin pe învățatul pe de rost. În primul an de facultate, am observat cu câtă ușurință se adaptau la noțiuni noi, abstracte colegii care studiaseră în Marea Britanie, spre exemplu. De asemenea, cred că ar fi important să se introducă la liceu noțiuni legate de statistică.

4 Cum îți găsești motivația de a învăța lucruri noi?

Este ușor să descoperi constant lucruri noi atunci când te înconjori de persoanele potrivite. Pentru mine, motivația se află în jurul meu permanent, înseamnă schimb de idei cu persoane pe care le admir.

5. Care este un lucru pentru care ești recunoscător?

Mi-am făcut un obicei din a mă gândi în fiecare seară înainte de culcare la aspectele din viața mea pentru care sunt recunoscătoare, lucru pe care îl recomand cu drag. Dacă ar fi să aleg doar unul, acela ar fi cu siguranță dragostea și susținerea pe care le-am primit permanent din partea familiei.

6. Care este materia pe care tu ai adăuga-o în programa școlară? Dar ce materie ai scoate?

Un subiect care cred că ar fi de mare folos este educația financiară. Ar merita prezentate taxele și impozitele din România, tipuri de împrumuturi bancare, variante de finanțare, dar și diferite posibilități de a investi banii.

Nu aș scoate o materie anume, ci aș oferi elevilor posibilitatea de a alege, spre exemplu, două materii din trei dintre muzică, desen, sport.

7 Care crezi că sunt competențele cheie ale viitorului?

Viteza cu care evoluează tehnologia în jurul nostru mă face să cred că abilitatea de adaptare la lucruri noi și informarea constantă sunt esențiale. Aș vrea să menționez totodată un aspect pe care mi-aș fi dorit să îl fi aplicat mai devreme în carieră: networking-ul. Relațiile pe care le legăm, contactele pe care le avem joacă un rol fundamental în ușurința cu care putem avansa.

8 Ce înseamnă pentru tine să fii un om de succes?

Un om de succes în ochii mei este acela care învață din greșeli (atât ale sale, dar mai ales ale altora) și își urmează țelul cu același entuziasm indiferent de obstacolele întâmpinate pe parcurs. Cu toate acestea, nu văd succesul ca fiind o competiție cu cei din jur, ci mai degrabă o dorință permanentă de a evolua, de a deveni o persoană mai bună.

9 Care este o calitate pe care o admiri la alți oameni?

Ambiția este calitatea pe care o admir, deoarece am realizat că este o trăsătură comună pentru persoanele care mă inspiră. După părerea mea, un om ambițios realizează aproape tot ce își propune pentru că nu renunță niciodată, și în același timp îi motivează și pe cei din jur.