Ana Croitoru

„O tânără implicată, cu idealuri înalte ce și-a dorit să învețe cât mai multe lucruri practice în domeniul administrației publice”, așa se descrie Ana Croitoru una dintre tinerele implicate în mediul educațional, dezvoltarea comunității și a sectorului de tineret.  Studentă în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Ana a cochetat încă din clasa a IX-a cu diferite intership-uri în instituții publice, colaborând cu persoane care au contribuit la dezvoltarea ei personală. Ambasador în cadrul proiectelor  ,,Generația VOT’’ și ,,Salvați Copiii România”, studenta noastră a reușit să urce deja câte o treaptă spre atingerea idealului. 

de Cristiana Benegui

1. Ce activități extrașcolare crezi că sunt cele care dezvoltă abilitățile/competențele cele mai utile pentru viața reală?

​Din propria experiență, cel mai mult a contribuit voluntariatul desfășurat pe durata liceului. Implicarea în diverse proiecte, evenimente, m-au făcut să am o altă perspectivă asupra mediului în care trăiesc și totodată să țintesc către idealuri mărețe, să progresez, să-mi valorific timpul. O altă activitate care a contribuit la dezvoltarea mea a fost debate-ul. Am învățat să-mi depășesc frica de a vorbi în public, să fiu tolerantă și să accept alte spectre culturale, politice și religioase. Încurajez voluntariatul pentru că influențează pozitiv parcursul oricărui tânăr și, cel mai important, te pregătește de real.

2. Ce crezi că ar trebui să împrumute sistemul de învățământ românesc din sistemele din afară?

​Educația este cea mai bună investiție pe termen lung, dar din păcate la ora actuală, sistemul de învățământ românesc este unul deficitar care nu vine în ajutorul tinerilor. În Marea Britanie toate școlile oferă prânzul pentru elevi. Statul investește în dezvoltarea continuă a cadrelor didactice pentru ca aceștia să fie capabili să înțeleagă nevoile fiecărui elev. Materiile sunt structurate în așa fel încât fiecare să poată învăța, accentul fiind pus pe dezvoltarea personală. Mi-aș dori să văd reforme și soluții concrete, dar superficialitatea cu care sunt tratate lucrurile împiedică evoluția.

3. Care este materia pe care tu ai adăuga-o în programa școlară?

​Educația emoțională pentru înțelegerea propriilor emoții dar și a celor din jur. Elevul trebuie să poată să-și gestioneze emoțiile, astfel încât bullying-ul să nu-și mai facă apariția în școli. Educația emoțională ar fi benefică, iar unul dintre efecte ar fi creșterea armonioasă a adultului de mâine.

4. Care crezi că sunt competențele cheie ale viitorului?

​Originalitatea, creativitatea, inițiativa vor fi niște competențe importante pentru a genera propuneri inovatoare. De asemenea, adaptabilitatea deoarece trăim într-o lume în care tehnologia evoluează pe zi ce trece într-un ritm alert.

5. Cum reușești să eviți procrastinarea?

​Majoritatea ar răspunde că prin motivație, dar ea este trecătoare. Pentru mine autodisciplina este cheia succesului. „Mai e timp suficient, mai bine aștept, eu lucrez mai bine sub presiune”, așa suna scuza mea de fiecare dată când trebuia să fac ceva. Treptat am învățat să-mi organizez sarcinile.

6. Cine este o personalitate pe care ți-ai dori să o întâlnești?

​Maia Sandu, președintele Republicii Moldova deoarece pentru mine reprezintă femeia puternică. Fiecare funcție pe care a ocupat-o a fost meritată din plin. O persoană curajoasă care a scris istorie. Indiferent de presiunile pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului, nu a cedat.

7. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată?

​Să nu renunț indiferent cât de imposibil și greu mi s-ar părea un lucru de realizat. Să mă bucur de parcursul în sine și de oamenii pe care îi întâlnesc de-a lungul călătoriei mele.

8. Care sunt 3 personalități din istorie pe care le admiri?

​Margaret Thatcher, prima femeie premier a Europei și cea mai longevivă în funcția de prim-ministru al Angliei, de la Winston Churchill încoace. Este de admirat faptul că și-a impus punctul de vedere într-o lume a bărbaților. Regina Maria a României a fost o personalitate complexă, care s-a implicat în timpul Războiului Balcanic în serviciul sanitar, îngrijind bolnavii din lagărele de holeră. Friedrich Nietzsche, unul dintre cei mai importanți filosofi europeni, care a exercitat o influență remarcabilă asupra gândirii oamenilor.

9. Cum faci față dezamăgirilor/eșecurilor?

​Eșecul nu mă definește ca persoană, îl tratez ca pe o lecție și îmi continui traseul.

10. Dacă nu ai putea face ceea ce îți dorești să faci, care ar fi slujba ta?

​Psiholog deoarece îmi place să analizez situațiile, să mă pun în locul celorlalți, să-i ascult și să găsesc soluții pentru probleme.