,,Visul începe cu un profesor care crede în tine, trage de tine şi te împinge la un nivel superior, înţepându-te uneori cu un băţ ascuţit numit “adevăr”.,,
Dan Rather
Stăm de vorbă cu Ani Bordan, de la Școala Gimnazială ,,Ioan Vlăduțiu,, din Luduș, județul Mureș, profesor pentru învățământul primar.
Înainte de a fi profesor, fiecare dintre noi este în priml rând un om cu suflet frumos. Povestiți despre dumneavoastră.
Nu știu dacă ies în totalitate din rolul de profesor, vreodată. Țin cont de ceea ce sunt, în tot ceea ce fac. Niciodată profesia mea nu a fost o corvoadă, eu merg la școală pentru copiii pe care îi iubesc și de a căror dezvoltare (educație) sunt și eu responsabilă. Eu sunt responsabilă și de fericirea copiilor mei! Cu asta mă ocup! La fiecare final de ciclu primar promisiunea mea este aceeași pentru toți: Sunt aici pentru voi și de azi înainte! Mă vedeți?
Cum de ați ajuns să îmbrățișați această profesie?
Eu mi-am iubit foarte mult învățătoarea. De atunci, din ciclul primar am știut că asta vreau să devin și cum se știe că puterea gândurilor e cea mai puternică, am atras această vocație spre mine. Eu așa consider. După ani și ani am avut plăcerea să o invit pe doamna mea învățătoare la susținerea lucrării de gradul I și Domnia Sa m-a onorat cu prezența. Ce mult a însemnat pentru mine! Cred că este foarte importantă motivația alegerii acestei profesii, care se face în primul rând cu inima.
Vă mai amintiți anii de debut? Cum au fost aceștia?
Anii de debut nu au fost ușori, dar cred că orice început e mai mult sau mai puțin dificil. Eu, după absolvirea Liceului Pedagogic din lipsă de posturi de învățători, am fost profesor suplinitor de limba română și limba engleză, într-un sat. ,,Pupăză peste colac,, am primit și dirigenția la clasa a VIII a. Mi-a fost greu, dar m-am bucurat de colegi foarte buni. Cancelaria, colectivul de profesori contează foarte mult pentru debutanți. Eu am fost privilegiată din acest punct de vedere.
Ne puteți povesti un moment, sau mai multe, din viața profesională sau personală în care v-ați simțit într-adevăr împlinită?
Parcursul meu a fost unul ascendent, mi-am obținut toate gradele didactice, mi-am completat studiile absolvind și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB Cluj- Napoca. Am urmat și cursul postuniversitar ,,Profesor de sprijin pentru persoanele cu CES “ în cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș . Din anul 2017 sunt membră al Corpului Național de Experți în Management Educațional. Sunt metodist ISJ Mureș și mă bucur că pot fi alături de colegii mei mai tineri.
Toate acestea m-au împlinit și totuși ceva îmi lipsea. Acel ceva a venit din SuperTeach. Faptul că am devenit facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație mi-a adus poate cea mai mare satisfacție profesională. Am intrat cu această ocazie într-o super comunitate, o super cancelarie virtuală, într-o super colaborare cu oameni din educație pe care eu îi respect foarte mult.
Care este principala dumneavoastră trăsătură de caracter?
Sunt o persoană determinată. Știu că pot duce la bun sfârșit ceea ce îmi propun și de aceea nu cedez în fața obstacolelor.
Pe lângă activitatea didactică, mai sunteți implicată și în multe activități de voluntariat. Ne puteți povesti câte ceva despre acestea?
Voluntariatul are impact atât asupra parcursului meu personal și profesional cât și al celorlați și a comunității. De aceea mă implic în astfel de activități ori de câte ori pot. În școala noastră sunt responsabil S.N.A.C. și toate acțiunile se desfășoară sub umbrela cuvintelor de credință ale lui Nicolae Steinhardt,, Dăruind vei dăinui,, Sunt membru fondator a Atletic Club ,,SPORTIN ,,Luduș, iar această asociație promovează un stil de viață sănătos și susține tinerii cu aptitudini sportive. Sunt președinte AESA – punct de lucru Luduș, o asociație care are ca scop prevenirea consumului de tutun, alcool, droguri. Colaborările cu InIm Institute din Cluj-Napoca, personal cu doamna Simona Baciu m-au determinat să mă implic în Programul ,,Săptămâna Sănătății Emoționale,, și am creat și un grup pe Facebook care a depășit 5000 de membri.
Voluntariatul mi-a oferit întotdeauna o mare oportunitate de dezvoltare a rețelei personale și profesionale. Activitățile de voluntariat mi-au oferit stimulare mentală, crescând stima de sine și nivelul de satisfacție și mulțumire.
Ce vă place să faceţi în timpul liber?
În vacanțe mă bucur de timp liber. Cel mai mult îmi place să merg la mare….marea mă liniștește și în același timp mă încarcă cu multă energie. Sunt recunoscătoare că pot merge anual , la mare.
Ce nu vă place să faceți deloc?
Nu-mi place și nu am răbdare să stau de vorbă cu persoane ipocrite, indolente ….mă scuz politicos și plec!
Cel puțin trei lucruri mai puțin cunoscute despre dumneavoastră ar fi…
Sunt destul de ,,transparentă,, și mă arăt celor din jur cu bune și cu rele. Nu mă feresc nici să greșesc și spun asta și copiilor/elevilor mei, să-și dea voie să greșească. Din greșeli învățăm cel mai mult. Eșecul este succesul în progres!spune Einstein. Majoritatea oamenilor de succes au eșuat, iar eșecul nu i-a oprit ci dimpotrivă i-a motivat și i-a ambiționat și mai mult. Încerc să fiu cât de autentică pot fi și asta și pentru că știu ( am simțit pe pielea mea) că oamenii autentici nu rămân niciodată singuri.
Care este deviza după care vă ghidați în viață?
Eu am clasa ,,Albinuțelor vesele,, Vreau să fiu pentru toți cei cu care interacționez BEE ( Bucurie, Energie, Entuziasm)