Alex Filip

Pentru că sunt povești care inspiră, stăm de vorbă azi cu Alex Filip, din Sarichioi.

de Zagavei Andreea

Care este deviza după care vă ghidați în viață?

Să fac doar ceea ce îmi place și să las ceva bun în urma mea. De preferat, în România.

De unde izvorăște dragostea dumneavoastră pentru călătorii?

Mi-a plăcut geografia dintotdeauna și asta am și studiat. Întâi știința mediului, după care turismul la Facultatea de Geografie (UB). Pe măsură ce învățam mai multe, curiozitatea mea de a descoperi lumea a devenit din ce în ce mai intensă. Și asta am și făcut încă din primul an de studenție. Dar sunt departe de a mă considera un „călător profesionist”.

Povestiți-ne despre ce-și propune pagina alex-filip.ro să ofere iubitorilor de aventură.

Mi-am refăcut blogul de curând fiindcă simt că încă mai am un cuvânt de zis și-n zona asta. În general, mi-am propus să scriu despre locațiile de top din țară și din afara țării. În particular, despre destinațiile turistice și unitățile de cazare care se pretează familiilor cu copii. Cât mai scurt și la obiect, fără povești plictisitoare, ci doar cu informații utile și sfaturi practice.

Care este “istoria” Casei Filip din Sarichioi?

Istoria Casei Filip se întinde deja pe mai bine de un secol, fiind una dintre vechile gospodării din vatra satului Sarichioi (județul Tulcea). Noi am devenit proprietarul ei din 2018, an în care am și demarat un amplu proces de restaurare, reabilitare și reconversie în casă tradițională de oaspeți cu circuit închis. I-am dat drumul în iunie 2019 și de atunci ne tot minunăm că încă au rămas în țara noastră foarte mulți români de calitate, educați, manierați și prietenoși. Dincolo de orice intenție de business, Casa Filip din Sarichioi e un proiect de suflet.

Pe lângă călătorii, care sunt activitățile care vă mai colorează timpul liber?

Ținând cont că ai noștri copii sunt încă foarte mici – Ștefan are 3 ani, iar Mihail 1 an – nu avem parte de toată flexibilitatea și dinamica din lume. Încercăm pe cât de mult posibil să echilibrăm viața personală cu cea profesională, aceasta fiind de altfel misiunea cea mai grea ca părinte în această etapă. Dar da, atât cât timpul ne permite, căutăm să evadăm din cotidian, mai ales prin țară, fiindcă eu consider că sunt încă multe de făcut și de văzut și aici, inclusiv cu copiii.

Aveți doi copilași minunați, pregătiți să-și petreacă împreună cea mai caldă perioadă a vieții, cea din cuibuișorul părinților. Ce valori vitale v-ați propus să înrădăcinați copiilor dumneavoastră?

Ce pot să-ți spun este că cei doi copilași au parte de toată atenția necesară vârstei. Dintotdeauna mi-am dorit să fiu un părinte implicat, așa că și eu sunt cât se poate de prezent în viața lor. Pe termen scurt, îmi doresc să se bucure de fiecare etapă a copilăriei. Pe termen lung, sper să devină oameni modești și altruiști, muncitori și serioși, pozitivi și încrezători.

Din exterior, toate par roz “familie frumoasă, afacere prosperă”, însă foarte puțini sunt cei care cugetă și la efortul din spatele “imaginii perfecte”. Tocmai de aceea vă întreb: Care este cel mai mare impediment întâlnit în timpul realizării afacerii, cum ați reușit să-l depășiți și ce povață transmiteți astfel societății?

Suntem departe de a fi o familie perfectă, așa cum nici afacerea noastră nu e cea mai prosperă. Știu că sunt mulți reprezentanți ai generației noastre care visează la o casă de basm, într-un sat pitoresc din România și care să trăiască doar din turism. Doar că de la vis la realitate e cale lungă. Nu e totul doar lapte de miere fiindcă sunt multe praguri de săltat și hopuri de depășit. Și cred că cel mai bine e ca lumea să înceteze să-și mai ia repere doar din social media, fiindcă știm cu toții că pe Facebook sau Instagram postăm în mare parte despre lucrurile bune din viața noastră. Noi nu putem spune că am avut un moment critic la Casa Filip, un mare impediment de dovedit, însă am avut neșansa ca în cele patru veri de când suntem activi pe segmentul turismului de nișă, să ne luptăm cu doi ani pandemici (2020 și 2021), care ne-au pus în fața a numeroase provocări, după care un alt an greu (2022) din cauza conflictului militar din țara vecină și a contextului socio-economic, cu puternice efecte negative asupra regiunii (litoral și deltă). Dar știu că toate se vor așeza la un moment dat și vor reveni la normal.

Familia este cea care ne modelează în primă instanță, apoi contribuie și mediul, societatea, cărțile etc. Ce ne puteți spune despre conceptele moștenite din familie și despre măsura în care aceasta a fost sprijin pentru omul de succes de astăzi?

Eu provin dintr-o familie cât se poate de modestă. Bunica mea m-a format în primii ani de viață, insuflându-mi credința în Dumnezeu. Mama a făcut mari sacrificii, plecând în Italia când aveam doar 14 ani și m-a ajutat să-mi duc la bun sfârșit liceul, iar mai apoi facultatea. Sora mea a plecat și ea în Irlanda când încă eram la liceu. Așa că, vrând-nevrând, am fost nevoit să mă descurc singurel în multe momente din viață. Dar nu o spun victimizându-mă, ci mândru de mine, fiindcă atât cât am putut și cum am putut, am reușit să-mi fac singur un rost în viață. Mai am multe de dovedit până a fi cu adevărat un om de succes, însă mă bucur că fac ceea ce îmi place și că sunt bine văzut de colegii mei de breaslă (cei din turismul românesc și din online/marketing/advertising).

Care este definiția dumneavoastră, vis-a-vis de succes?

Ai succes atunci când faci ceea ce îți place și ești mulțumit cu ceea ce ai. În toți anii ăștia, când chipurile m-am maturizat, eu am învățat că niciodată nu e suficient. Niciodată nu ne vom mulțumi cu puțin. De asta și cunosc destui oameni care chiar dacă au succes, sunt nefericiți. Așa cum știu oameni care sunt foarte fericiți cu puținul pe care îl au și nu au nevoie de nicio validare PRistică din presă sau în social media. Cea de-a doua categorie mi-am luat-o mereu ca referință și mi-am atras lângă mine doar persoane de genul. Poate că nu am avut norocul unei familii închegate (aproape la modul depedent) sau să moștenesc o mare afacere de familie. Dar am avut mereu șansa de a ține lângă mine acei puțini membri ai familiei mele și deloc puținii prieteni pe care îi am. Ăsta e cel mai mare succes al meu de până-n prezent. Și vezi, nu are nicio legătură cu activitatea profesională.. Fiindcă societatea de azi ne „învață” că doar dacă ai o carieră de invidiat ești un om de succes. Mie prea puțin îmi mai pasă de sumele din conturi, atâta timp cât îmi pot plăti facturile și că alor mei copii nu le lipsește nimic.

Dacă ați avea posibilitatea să implementați în mintea omenirii o singură propoziție, care ar fi aceea?

M-aș bucura ca oamenii să nu mai trăiască blocați în nostalgiile trecutului și nici în grijile viitorului, ci să se bucure mai mult de prezent. Și e cât se poate de valabil și pentru mine!