Adriana Văleanu

,,Ei spun întotdeauna că timpul schimbă lucrurile, dar, de fapt, tu ești cel care trebuie să le schimbe,, -Andy Warhol

Stăm de vorbă cu Văleanu Adriana de la Școala Gimnazială Bătășani, Valea-Mare, jud. Vâlcea.

Înainte de a fi profesor, fiecare dintre noi este în primul rând un om cu suflet frumos. Povestiți despre dumneavoastră.

Fiecare om este special, este frumos în felul lui, este unic. Frumusețea în viziunea mea însemnă să fii tu, exact așa cum ești. Cu alte cuvinte, cred în frumusețea interioară, cred în frumușețea sufletului pentru că ea este cea mai importantă. Frumusețea exterioară încântă ochiul, dar e trecătoare. Tot ce avem și tot ce suntem ne definește. Un om frumos are mereu vorbe calde, îmbrățișări  de oferit. Un om frumos nu este perfect, dar se strătuiește să fie mai bun în fiecare zi și să se corecteze.

Cum ați ajuns să îmbrățișați această profesie?

Există mii de profesii în această lume, toate sunt necesare și interesante. Fiecare dintre noi trebuie  să  aleagă pe cea care  se potrivește cel mai bine abilităților și înclinațiilor sale naturale.  Pentru mine este o profesie deosebită pentru că modelez minți și suflete inocente.  Să desfășori o activitate cu cei mici , presupune o provocare de care am parte în fiecare zi, o sursă de energie , dar și o mare responsabilitate pe care mi-o asum cu multă siguranță. În concluzie dacă nu iubești copiii, dacă nu creezi o legătură sinceră nu poți îmbrățișa cu success această profesie.

Familia joacă un rol important în devenirea noastră. Faptul că sunteți cee ace sunteți se datorează și familiei dumneavoastră, ce ați putea povesti în acest sens?

Un impact aupra carierei mele didactice îl deține familia, în special tatăl meu care m-a susținut în toate proiectele mele, care m-a ajutat să-mi aleg un liceu cu profil pedagogic și să-mi termin studiile superioare. Contează foarte mult sfaturile primite din partea celor dragi, atunci când ești indecis în a lua o decizie. Îmi doream să dau la un liceu militar, dar nu dețineam foarte multe  cunoștințe, nu știam  ce înseamnă o instrucție militară, iar tatăl meu a purtat o discuție cu mine strict pe această temă și m-a convins că sunt o fire prea senibilă și firavă pentru a îmbrăca o haină militară, că meseria  asta nu este pentru mine  și că trebuie să-mi  aleg meseria potrivită  temperamentului și personalității mele. Îi mulțumesc foarte mult pe această cale  și doresc tuturor copiilor șă aibă părinți care să le fie aproape în toate momentele vieții lor.

Vă mai amintiți anii de debut? Cum au fost aceștia? A coincis realitatea peste care ați dat la început cu imaginea pe care o aveați proiectată în minte?

 Pentru mine a reprezentat o perioadă grea și solicitantă, deoarece m- am lovit de lipsa resurselor materiale din unitatea respectivă, nu aveam imprimantă și trebuia să-mi concep fișele de lucru , proiectele didactice, planificările, cu alte cuvinte toate documentele manual. Eram înscrinsă și la facultate și făceam naveta pentru a merge la cursuri și examene, iar profesorii de cele mai multe ori nu te înțelegeau că nu te poți prezenta la toate cursurile și că îți era imposibil să te împarți între cele două.

Care sunt principalele dificultăți pe care le-ați întâmpinat la începutul carierei? Acum după atâția ani, de ce neajunsuri vă mai loviți?

 Din păcate foarte multe nu s-au schimbat. Suntem loviți de mentalitatea din sistem a celor care doresc să îngrădească dezvoltarea umană sub toate aspectele ei,  de birocrația de care nu scăpăm, de piedicele puse la tot pasul pentru implementarea unor proiecte (din lipsă de resurse).

Care sunt cele mai mari nevoi ale elevilor? Ce așteaptă ei de la profesorii lor?

Copiii au mare nevoie de iubire, afecțiune, atenție și apreciere constantă chiar și în momentele când aceștia greșesc. E normal să greșim, din greșeli învățăm, cel mai greu de acceptat este eșecul, dar trebuie să-i modelăm încă de la vârste fragede și să constrim caractere frumoase.Este adevărat că victoria este a celor care perseverează și nu se dau bătuți, dar cel mai important este să nu te oprești niciodată. Copiii adoră natura, iubesc experimentele , drumețiile și jocurile distractive, iubesc mișcarea.Dacă nu ești un professor dinamic și atent la ceea ce ai în clasă nu poți să controlezi situația , iar cei mici sezizează totul. Elevii au nevoie de profesori prietenoși, deschiși și care se pot adapta noilor timpuri.

Ne puteți povesti un moment, sau mai multe, din viața profesională și/sau personală în care v-ați simțit într-adevăr împlinită?

 Fiecare zi este diferită și plină de surprise, acestea pot fi plăcute sau nu.Toate cadrele didactice adoră activitățile cu copiii normali, potoliți, ascultători, care nu creează probleme în sala de clasă, însă viața ne pune în față câteva provocări. Am avut printre generațille de elevi și copii cu probleme de sănătate grave, iar satisfacția a fost când unul dintre aceștia care făcea des crize acasă s- au mai redus și s-a mai liniștit de când frecventa grădinița.Venea în fiecare zi la școală însoțit de mama lui pentru că nu era capabil să se deplaseze singur și pentru că fusese refuzat de foarte multe instituții și colege.Acasă ajunsese să adoarmă cu poza mea pe pernă, iar mama era foarte încântată de faptul că nu se mai lovea de pereți cu capul atât de tare încât să- și producă răni. Cadrul bine organizat de la gradiniță , colectivul de elevi și atmosfera creată minuțios a readus zâmbetul pe față unui copil minune, așa cum îmi place să-i alint, cât și unui părinte căruia i se închiseseră prea multe uși în față doar pentru că avea un copil ,,altfel,,.

Într-o lume în care informația este la un click distanță care mai este rolul școlii?

 Școala a fost și va rămâne foarte importantă în viața oricărui copil. Cei care consideră că nu mai au nevoie de școală greșesc cu desăvârșire. Această instituție bine organizată crează mediul propice pentru desfășurarea actului educational. Resursele sunt alese cu grijă de către cadrele didactice în vederea atingerii unor obiective bine stabilite. Regulile stricte și metodele unice de lucru stârnesc curiozitatea copiilor aflați la început de drum. Copiii interacționează unii cu alții, reușesc să se integreze mult mai ușor cu ajutorul profesorului. De asemenea este foarte benefică și pentru acei copii care nu au posibilități financiare, iar informația ajunge foarte greu sau deloc.

Cine sau ce vă inspiră în carieră?

 Tot ceeea ce mă înconjoară.Învăț de la toți și de la toate. Natura, pentru că îmi pune la dispoziție resursele gratis,pentru desfășurarea activităților, copiii care îmi oferă zâmbetele lor minunate și cărțile pe care le citesc.

Ce vă place să faceți în timpul liber?

Îmi place să citesc , să călătoresc , să fac voluntariat , să petrec timp cu familia și să pictez.